Främlingsfientliga framåt i belgiskt val

I Belgien har premiärminister Guy Verhofstadt goda chanser att sitta kvar efter gårdagens val. Hans liberala parti gick framåt, liksom socialdemokraterna som också ingått i regeringen. Men en av valets stora segrare var det främlingsfientliga Vlaams Blok, som firade i går kväll.
Stämningen var hög när Vlaams Bloks ledare Frank Vanhecke i går kväll talade inför partikamraterna. För än en gång noterar extremhögern i Belgien framgångar. I den flamländska delen av landet har nästan var femte väljare lagt sin röst på det främlingsfientliga partiet. Hetsat mot invadringen Vlaams Blok har på ett mycket oblygt sätt hetsat mot invandringen i landet. I valbroschyrer har de bland annat visat utdrag ur telefonkatalogerna, utdrag med arabiska namn för att visa att Belgien svämmar över av muslimska immigranter. Men Vlaams Blok lär förbli utan inflytande. För alla andra partier i Belgien vägrar att ha något med dem att göra. Regeringen får godkänt av väljarna Den regering som styrt Belgien de senaste fyra åren får till stor del godkänt av väljarna. Socialdemokraterna går starkt framåt. Även liberalerna, som haft statsministerposten genom Guy Verhofstadt, ökar. Bedömare räknar därför med att liberaler och socialdemokrater kommer att fortsätta styra Belgien. Grönas roll oklar Men det behövs ett tredje parti och här är det osäkert om de gröna kommer att fortsätta i regeringen. I den flamländska delen av Belgien gör de gröna nämligen ett katastrofval. Partiet tappade mer än två tredjedelar jämfört med förra valet. Också för kristdemokraterna var söndagen dyster. Det parti som länge dominerade Belgien fick än en gång bakläxa av väljarna.
Willy Silberstein, Antwerpen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".