Risker med företag som familjehem

Bristen på familjer som är beredda att ta emot fosterbarn är stor och som Ekot berättade tidigare växer det nu fram flera privata företag som ägnar sig åt att rekrytera, utbilda och utreda nya familjehem. Enligt socialtjänstlagen är det kommunens ansvar att utreda de familjer som ska bli familjehem och det finns stora risker med att företag till viss del tar över kommunernas ansvar.
– Insynen minskas. Sedan finns det alltid ett vinstintresse som kan ställa till det om det är dålig insyn och ingen kontroll, säger Johan Hedlund på Riksdagens revisorer. Johan Hedlund har utrett familjehemsvården. Rapporten gick vidare till riksdag och regering och nu ska regeringen tillsätta en utredning för att räta ut många frågetecken. Dålig koll på fosterhemmen För idag har staten helt enkelt dålig koll på den här verksamheten. – Man vet inte hur många familjehem det finns i Sverige, man vet inte hur många barn de har. Det är en bortglömd verksamhet, säger Johan Hedlund. Nej, hur många barn som bor i fosterhem och hur många fler som skulle behöva det är oklart. En uppskattning i flera rapporter är att omkring 10 000 barn bor i fosterhem. Hur hemmen ser ut och hur barnen där har det är oklart. Det är kommunerna som har ansvaret för verksamheten och som ska se till att barnen hamnar i lämpliga familjer. Det är ett stort och svårt arbete som många kommuner har svårt att klara av. Det är därför det växer fram fler och fler företag som sköter stora delar av arbetet. Företag som fyller ett stort behov, säger Johan Hedlund. Vem som helst kan starta familjehem Men idag kan vem som helst starta sådan här verksamhet. Det skulle verkligen behövas en licens, säger Kristian Kjellberg som själv driver privata Familjehemsverksamheten AB i Falköping. – Annars kan det hända vad som helst. Folk som i första hand är intresserade av pengar eller andra saker, säger han.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".