Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Indonesien i sin fulla rätt”

Publicerat måndag 19 maj 2003 kl 11.18
På måndagsmorgonen inledde den indonesiska armén ett omfattande väpnat angrepp mot separatiströrelsen Gam i Aceh-provinsen. Indonesien har sin fulla rätt att värna om sin suveränitet. Så säger Indonesiens utrikesminister Hassan Wirayuda om den militära aktionen när SR:s korrespondent intervjuade utrikesministern i Jakarta.
Det dröjde bara några timmar efter ett söndersprucket fredsmöte i Tokyo under veckohelgen innan indonesisk militär gjorde allvar av hotet att i stor skala angripa rebellerna i Aceh-provinsen. 45 000 soldater omringar nu 5 000 rebeller som gömmer sig i skogar och bergsområden. Indonesien hotar med militär aktion Indonesiens regering har hotat under några veckor med militär aktion om rebellerna inte avsvor sig kravet på självständighet och började lägga ned vapnen. Inget av detta skedde. Därför krig, säger Indonesiens utrikesminister Hassan Wirayuda när jag träffar honom mellan ett par möten på måndagen. Vi stöder oss på FN:s stadgar som innebär att varje stat har rätt att värna om sin suveränitet, säger han. Vi har heller inga som helst tvivel på vår egen rätt att bestämma över att återställa vårt nationella självbestämmande, säger utrikesministern. Fredsavtal höll kort Han säger att han tror att omvärlden förstår den indonesiska regeringens ståndpunkt. I december förra året slöt regeringen och rebellerna ett fredsavtal som bara höll under ett par månader, sedan fortsatte fientligheterna. Var fredsavtalet alltför svagt formulerat, frågar jag. Det handlar främst om att vår motpart rebellerna inom Gam inte brydde sig om överenskommelsen. De gjorde inget för att lämna ifrån sig sina vapen i enlighet med avtalet. Inte en enda bössa har de lagt ner, säger Wirayuda. Kampanj mot Sverige Under ett par veckor har indonesiska politiker och opinionsbildare bedrivit en offensiv kampanj mot Sverige för att den svenska regeringen tillåter flera av Gam-ledarna att styra rebellernas aktiviteter från Sverige. President Megawati Sukarnoputri har personligen sänt ett formellt brev till den svenske statsministern och begärt att den svenska regeringen ska leva upp till sina internationella förpliktelser när det gäller de ledare som råkar finnas i Sverige och är svenska medborgare. Vi väntar på svar, säger ministern. Vill ni att Gam-ledarna utvisas frågar jag. Jag tror den svenska regeringen vet vad som går att göra, säger Indonesiens utrikesminister en smula gåtfullt.
Lars Gunnar Erlandsson, Jakarta
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".