Storföretag stämda för att ha stött apartheid

Under måndagen börjar en rättegång mot 34 internationella storföretag som anklagas för att ha profiterat på apartheid-regimens förtryck av svarta i Sydafrika. Tusentals offer för apartheid kräver över 100 miljarder dollar som gottgörelse.
De 34 storbolagen, däribland banker och gruvföretag, anklagas i en New York-domstol för att ha finansierat och ekonomiskt stött den vita minoritetsregeringen i Sydafrika under apartheid-tiden och därmed för att vara medskyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna. Brott mot sanktionerna Företagen anklagas också för att ha brutit mot de av FN beslutade sanktionerna som då gällde, sanktioner som syftade till att isolera apartheid-regimen. Offren företräds av den amerikanske juristen Ed Fagan tillsammans med en sydafrikansk advokat. Ed Fagan har tidigare stämt schweiziska banker för deras samarbete med nazi-Tyskland. Den gången var det på uppdrag av holocaust-offren. Fallet slutade med en uppgörelse utanför domstolen, en uppgörelse som kostade bankerna stora summor. Alla som var offer för apartheid borde få en check, sa Ed Fagan i en intervju i en sydafrikansk tidning för ett tag sen. Har aldrig vunnit Ed Fagan har aldrig vunnit en process som dessa i domstol. Det har alltid slutat med en ekonomisk uppgörelse. De anklagade bolagen vill undvika ett långdraget processande med tillhörande dålig pr. Bland företagen som nu stäms finns tyska Deutsche Bank, amerikanska General Motors och brittiska Barclays Bank. Inget av företagen har kommenterat stämningen. Sydafrikas ANC-regering med president Thabo Mbeki i spetsen stödjer inte rättsprocessen. Mbeki arbetar hårt för att få landet att framstå som ett företagsvänligt land för att locka utländska investerare och han är därför rädd att processen gör mer skada än nytta.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".