Dollarn försvagas till lägsta nivån på fyra år

Den amerikanska dollarn har fortsatt falla i värde under måndagen och en dollar kostade på eftermiddagen 7 kronor och 86 öre om man betalar med svenska pengar och en euro ger 1,17 dollar. Det var på kvällen den 6 maj som dollarn gick ner under 8-kronorsnivån, för första gången sedan i februari 1999. Men fallet tycks än så länge inte bekymra amerikanerna.
Hittills har det inte kommit några starkare reaktioner här i USA på det kraftiga dollarfallet, åtminstone inte några negativa. Tvärtom välkomnas förändringarna på flera håll – förhoppningen är inte minst att valutaförändringarna ska hjälpa till att få fart på den amerikanska ekonomin igen, eftersom de amerikanska exportföretagen med hjälp av billigare dollar bör får lättare att sälja sina varor. Varit övervärderad tidigare Ekonomiska bedömare har också länge talat om en övervärderad dollar och åtminstone vissa analytiker beskriver det som nu sker som en väntad justering. En huvudorsak till det senaste dygnets nedgång var kommentaren i helgen från den amerikanske finansministern John Snow i samband med G7-mötet, då han beskrev den senaste tidens dollarförsvagning som ganska blygsam. Regeringen nöjd med låg dollar Det tolkades på marknaden som att Bushregeringen är ganska nöjd med situationen, att den trots uttalanden om motsatsen, inofficiellt släppt sin politik att hålla dollarn stark. Den amerikanska centralbanken väntas heller inte komma med några motåtgärder för att stärka valutan. Importvaror blir dyrare För den amerikanska allmänheten innebär dollarfallet bland annat prisökningar på importerade varor och att eventuella sommarsemestrar till Europa blir betydligt dyrare och resebranschen har den senaste tiden rapporterat om minskat ett antal bokningar men det förklaras också av ökad oro för terrordåd. Det spekuleras i USA hur mycket dollarn kan förlora i värde innan det ses som ett problem, åsikterna skiftar, men de flesta bedömare som uttalar sig är åtminstone ense om att de tror att dollarn kommer att försvagas ytterligare.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".