Hjärtsjukas eftervård halkar efter

Hjärtpatienter får dålig eftervård på många sjukhus i landet. Det visar Hjärt- och lungsjukas riksförbunds senaste undersökning av samtliga 78 sjukhus. Sjukhusen med den bästa vården får fem hjärtan i betyg, men hela tolv sjukhus är så dåliga att de fått ett eller två hjärtan av förbundet.
Den som lider av kärlkramp eller haft en hjärtinfarkt, behöver en rad insatser för att komma på benen och minska risken för att bli sjuk igen. Det handlar om rökstopp, motion, sjukgymnastik, stresshantering, kostråd och mycket annat. Men långtifrån alla får det. Medan den akuta vården blivit allt bättre, har eftervården hamnat på efterkälken. Detta trots att man vet att den som får god rehabilitering, lever längre och har högre livskvalitet. För många saknar för mycket än Hjärt- och lungsjukas riksförbund inledde sina undersökningar av hjärtpatienternas eftervård redan 1996, och sen dess har det gått framåt, men fortfarande saknar många sjukhus de flesta insatser som behövs. Det är märkligt, tycker Ronny Weiland, generalsekreterare i Hjärt- och lungsjukas riksförbund. – Det är inte bara en fråga om resurser, utan det är också en fråga om organisation och att bestämma sig för att aktivt arbeta med rehabiliteringsfrågan, säger Ronny Weiland. Det är speciellt konstigt på de platser där man får låga betyg år efter år. Kvar på en låg nivå är Bergslagssjukhuset i Fagersta, Centralsjukhuset i Karlstad och Lindesbergs lasarett.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".