Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S-ledning försvarar centrala insändare

Publicerat måndag 19 maj 2003 kl 16.54
Socialdemokraternas partledning försvarar de färdigskrivna EMU-positiva insändare som skickats runt på flera håll i landet. Tanken är att medlemmarna sedan själva skriver under och distribuerar till olika tidningar. En vanlig metod som hjälper de lokala avdelningarna menar partiet.
- Jag tycker att det är dålig fart på verksamheten. Många har svårt att sätta sig ner och skriva och då är det bra om man får lite förslag, säger Bo Holst som är ombudsman i Jönköpings län. Men bygger inte en insändare på att man själv tycker och tänker någonting? - Jo, självklart. Var och en ska ju skriva under dem. Men då har man väl inte tänkt, om man bara skriver under? - Nja, jag tror inte att någon skriver under en insändare direkt upp och ner. Det är egentligen mycket korta insändare som inte är helt färdiga. Trådar som man kan nysta vidare i själva. Bo Holst ser inga som helst problem med de färdigskrivna insändarna. Han får stöd av socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist som säger att metoden inte alls är ovanlig. Han har själv både skickat vad han kallar underlag och skrivit under andras utskick. – Det händer ofta att politiska partiet och vi som jobbar på heltid hjälper våra förtroendevalda med underlag. Men det är den förtroendevalde som sen bearbetar underlaget och som ger det en personlig prägel och som självklart står för innehållet. Är inte att lura läsarna? – Nej, det handlar om personer som självklart står för innehållet. Men alla gillar inte de förproducerade insändarna. Hans Olovsson är chefredaktör och insändaransvarig på Jönköpingsposten, han släpper inte igenom de insändare som han tror är centralt skrivna. – Om man läser andra tidningar hittar man samma insändare fast med ett annat namn under och då blir man varse att det är något som pågår, sen kan man se det på stiluppbyggnaden att det hör hemma på någon partiexpedittion. Vad tycker du om det? – Jag tycker att man underkänner sina medlemmars förmåga att själva formulera sig. Det tycker jag är trist.
Daniel Rundqvist, Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".