Förtoendekris för rikspolischefen

Förtroendet för rikspolischef Sten Heckscher är allvarligt skadat. Det säger Polisförbundets Jan Karlsen till Ekot, med andelning av ett brev från anställda på Rikspolistyrelsen, där Heckscher roll som chef för polisen kraftigt ifrågasätts.
– Det finns väldigt mycket kritik mot Hescher sätt att leda polisen ute i landet, säger Jan Karlsson. Förtroendet som han hade är allvarligt skadat. Det är polisfacket på Rikspolisstyrelsen som representerar över 500 poliser, som i ett öppet brev till justiteministern förklarat att de inte längre har förtroende för landets högste polischef. Det handlar om hur han sköter ekonomin, organiserar det polisiära arbetet och hanterar kritik, som riktas mot ledningen. Gunnmos avgång exempel Anställda som vågat ifrågasätta Heckscher ska ha förlorat sina jobb. Det senaste exemplet på det ska ha varit förre länspolismästaren i Stockholm Gunno Gunnmo, som lämnade sin post för ett par veckor sedan. Men Sten Heckscher själv tar lätt på kritiken. Enligt honom handlar det främst om ett utspel i samband med de pågående löneförhandlingarna. – Vi har en lönerörelse som är besvärlig och där man ger utryck för missnöje, men det får man ta sig igenom, säger Sten Hescher. Jag hoppas att när förhandlingarna är avslutade, kommer det att bli ordning på den här saken också. Regeringen har förtroendet kvar Från regeringens sida har man fortsatt förtroende för Sten Heckscher trots uppgifterna om ett utbrett missnöje. Det säger justitieminister Thomas Bodström. – Jag tar alla uppgifter som handlar om en rikspolischef på största allvar, men samtidigt får man tänbka på att det finns 22 000 poliser i landet, och alla kan inte gilla rikspolischefen. Men frågan vad det gäller förtroendet internt för Heckscher är långt i från avgjord. På Polisförbundet kommer man nu ta upp frågan hur man ställer sig till sin högste chef. – Det kommer att vara en viktig fråga att diskutera vidare vid ett representantskapsmöte på tisdag, säger Jan Karlsen.
Magnus Thorén och Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".