Explosion i affärscentrum i Israel

I Israel inträffade ett nytt självmordsattentat på måndagseftermiddagen, denna gång i ett affärscentrum i staden Afula nära Västbanken i norra Israel. Fyra människor dödades och omkring 15 skadades.
Det var vid ingången till köpcentret i Afula som självmordsbombaren utlöste sprängladdningen. Självmordsbombaren kan ha varit en kvinna. Vid ingången stod kunderna och väntade vid de säkerhetskontroller de måste passera för att komma in. Hittills har man konstaterat fyra dödsoffer inklusive självmordsbombaren och flera av de omkring 20 skadade har allavarliga skador. Det här är ännu ett blodigt kapitel i den palestinska historien om slakt och terror sa en talesman för den israeliska regeringen. Det här är det femte självmordsattentatet på kort tid. I morse cyklade en 19-årig palestinier med kroppen invirad i sprängmedel mot en militärjeep i Gaza och utlöste laddningen när han passerade jeepen. Själv dog han omedelbart medan tre israeliska soldater fick lindigare skador. I Jerusalem dödades igår sju busspassagerare och i Hebron i lördags dödades två israeler av självmordsbombare. Islamiska Jihad har tagit på sig skulden för det här attentatet medan organisationen Hamas har tagit på sig skulden för de tidigare och har hotat fortsätta självmordsattackerna. I ett faxmeddelande till nyhetsbyrån Reuters: Vi kommer inte att sluta så länge en enda sionist andas vår luft. Målet för Hamas är att stoppa de diskussioner som inleddes i lördags mellan de israeliska och palestinska ledarna och som syftar till att få igång fredssamtal.
Christer Fridén, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".