”Dogville” en rövarhistoria som går hem i Cannes

Filmfestivalen i Cannes har pågått i en knapp vecka och enligt förhandstipsen är det den danske filmregissören Lars von Trier som kommer ta hem årets Guldpalm. På måndagen visades hans film ”Dogville” för första gången.
Här i Cannes är Lars von Trier en mycket omhuldad gäst och de enorma förväntningarna på Dogville de kom inte på skam för filmen liknar inte något som någonsin visats här. Dogville utspelar sig i USA under depressionen men är inspelad i Trollhättan och istället för stora studiobyggen är det enda stort och nästan tomt scengolv som får vara Dogville. Gator, hus, buskar och till och med hundar är bara markerade med vita kritstreck på scengolvet. På den här spelplanen utvecklas en tre timmar lång rövarhistoria med Nicole Kidman i huvudrollen. Hon spelar Grace som är på flykt och får skydd hos invånarna i Dogville. De är dock inte lika godhjärtade som de tror sig vara men även Grace har sina mörka hemligheter. Utan att avslöja för mycket kan man säga att Lars von Trier har en makalös förmåga att skapa slutscener som inte lämnar någon oberörd, såsom tidigare i ”Breaking the waves” och ”Dancer in the Dark”. Dogville kommer garanterat att bli lika omtalad som dem och förhandstipsen att Lars von Trier blir den som vinner årets Gulpalm kan mycket väl slå in.
Måns Hirschfelt, P1 Kulturnytt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".