Ny biståndspolitik för ”en rättvisare värld”

Nu på fredag presenterar regeringen sitt förslag till ny svensk biståndspolitik. Förslaget bygger på en statlig utredning som slog fast att fattiga människor i u-länderna i fortsättningen inte bara ska hjälpas med traditionellt bistånd – andra medel måste till.
Sveriges bistånd till utvecklingsländerna måste samordnas med svensk närings– och handelspolitik, och miljö–, forsknings– och jordbrukspolitiken ska också bidra till mer rättvisa i biståndsländerna. Utredningen som tyckte det hette Globkom, den blev klar för ett år sedan och marknadsfördes med slagorden ”En rättvisare värld utan fattigdom”. Bekämpa fattigdom Det förslag som riksdagen nu får av regeringen ligger i stort sett i linje med utredningen. Det viktigaste är att regeringen vill att Sverige ska minska det bilaterala biståndet, alltså det bistånd som går från Sverige direkt till utvalda mottagarländer. Det multilaterala biståndet, det som fördelas via FN och EU och andra internationella organ, det ska i stället ökas. Huvudmålet är fortfarande att bekämpa fattigdom men enligt tidningen ”Riksdag och Departement” så ska mottagarländerna i fortsättningen själva i högre grad få hantera biståndspengarna. Jordbrukspolitik en skamfläck Sverige vill också försöka påverka den internationella handels– och jordbrukspolitiken så att länderna i tredje världen lättare ska kunna komma åt marknaderna i EU och USA. EU:s jordbrukspolitik till exempel anses av regeringen vara en skamfläck, den utestänger de fattiga länderna och hindrar dem från att försöka försörja sig själva. Vilka praktiska konsekvenser regeringsförslaget kommer att ha i den svenska biståndsvärlden är ännu oklart. Förslaget har inget att göra med storleken på Sveriges bistånd som just nu drygt 17 miljarder kronor om året, ungefär hälften av vad staten satsar på den svenska hälso– och sjukvården.
Jan Mosander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".