Regeringen säger nej till val över internet

Väljarna kommer inte att kunna använda internet som röstalternativ i kommun och riksdagsval. Det visar direktiven till den parlamentariska kommitté som ska ta fram en ny vallag för valet 2006.
– Det kommer i varje fall inte att vara aktuellt i samband med de val som nu förestår – vi har ju en folkomröstning i höst och vi ett EU–val om ungefär ett år – och inte heller vid det ordinarie valet 2006, säger Ulf Larsson som är ordförande i kommittén. Sjunkande valdeltagande Internationellt sett har Sverige ett högt valdeltagande men vid de två senaste valen till riksdag, kommun och landsting har valdeltagandet totalt sett blivit lägre. Demokratiutredningen som kom år 2000 pekar på att internetval som röstalternativ kan vara ett sätt att öka valdeltagandet. I regeringens direktiv till kommittén finns inte val över internet med som röstalternativ inför kommande val. Möjligtvis kan det bli aktuellt med elektronisk röstning i röstlokalerna. Orsaken till det är enligt Ulf Larsson de säkerhetskrav som gäller vid politiska val. – Vi vill ju inte att någon ska kunna påverka den person utför valhandlingen och då finns det frågetecken om man kan sitta i stort sett var som helst och rösta, säger han. Försök i Umeå Ett annat frågetecken är om internet som röstalternativ verkligen skulle öka det totala valdeltagandet. I England har Internet använts vid en del politiska val på kommunal nivå men det lockade inte fler väljare att rösta. I Sverige genomförde Umeå studentkår val till kårfullmäktige men trots att 60 procent av väljarna använde internet sjönk det totala valdeltagandet. – Det kanske är allra viktigast att man fokuserar på motivation och intresse för att vara med. Metoden för att rösta är en del men kanske inte den mest centrala, säger Thomas Ohlin, som arbetet som professor inom ekonomisk information och var den som utvärderade försöket med internetröstning i Umeå. Internet bör vara röstalternativ Marcus Hellgren, projektledare för Umeå Stundentkårs försök med internetval, menar att internet borde vara ett av röstalternativen i våra framtida val, men att det behövs fler försök och en större samordning. – Om man kommer fram till korrekta proceduren som bevisligen fungerar kan det nog finnas internetröstning om fem år. Men om man inte lägger pengar på det, om man inte försöker utreda det och skapa centralisering av den kunskap som finns så kommer det nog ta 10–20 år, säger han.
Magnus Bergner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".