Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialstyrelsen håller med om brister i familjehem

Det är stor brist på familjehem och kommuner överlåter allt oftare åt privata företag att skaffa fram fosterhem – trots att det enligt lagen är kommunernas ansvar att gör detta. Det har Ekot berättat om. Socialstyrelsen håller nu delvis med om kritiken mot att ta konsultföretag till hjälp för att skaffa fram fosterfamiljer.
– Det stora problemet tycker jag är att det är så fruktansvärt svårt att få tag på nya familjehem och att också kunna se till att man får familjehem med bra kvalitet som har tid och kraft åt barnen, säger Margareta Carlberg, ansvarig för barnfrågor på Socialstyrelsen. Familjehem försvinner Margareta Carlberg är ansvarig för det så kallade familjeprogrammet vid Socialstyrelsen och hon befarar att fosterfamiljer, eller familjehem som det egentligen heter, håller på att försvinna. Allt färre bor på landsbygden och där man kan skapa en lugn och trygg miljö för fosterbarnen spelar in, tror hon. Kommunerna anlitar därför företag som är specialiserade på att rekrytera lämpliga familjer. – Jag tror att det finns konsulter som gör mycket bra insatser och sen så kan det väl också finnas brister i den verksamheten, bristande kontinuitet till exempel. Får man fler familjehem på det viset? – Det är tydligen så att de här konsulterna har väldigt mycket personliga kontakter som de kan använda när det gäller att rekrytera nya hem. Det är mycket värdefullt. Stora pengar att spara Margareta Carlberg säger också att hon tycker att kommunerna borde bli bättre på att själva skapa relationer med tänkbara familjehem, istället för som idag i allt större utsträckning anlita konsultföretag för det arbetet. Hon påpekar också att det finns stora pengar att spara för samhället om familjehemmen blev fler. I förhållande till en institutionsplacering av ett barn, som kostar tretusen kronor per dygn, är de sjuhundra kronor om dagen som en fosterfamilj får för varje barn billigt. Enligt Margareta Carlberg finns det mycket som kan göras för att få fler familjehem. – Få vettig ekonomisk ersättning är en sak, att få bra utbildning, att få bra stöd under tiden, att socialtjänsten intresserar sig för att göra uppföljningar av hur barnen har det. Det är sådana saker som spelar jättestor roll för att familjehemsföräldrar ska känna sig uppskattade och känna att de jobb som de gör är värt mödan, säger Margareta Carlberg.
Robert Sennerdal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".