USA ger upp kravet om att styra Irak i ett år

USA presenterade under natten till tisdagen en ny resolution i FN:s säkerhetsråd om att häva sanktionerna mot Irak och tillåta landet att exportera olja igen. På en lång rad punkter har USA gått sina kritiker till mötes.
Grunden att lyfta alla sanktioner kvartstår, men flera kompromisser har gjorts. Bland annat slopas den kontroversiella paragrafen som slog fast att USA-alliansen skulle styra Irak i ett år, med automatisk förlängning. Nu heter det att styret ska upphöra när en internationellt erkänd irakisk förvaltning tagit över, en mycket viktig förändring för många av de övriga länderna. Dessutom stärks statusen för den FN-samordnare som ska utses. Denne ska nu kallas generalsekreterarens särskilde representant och ska få både en starkare, mer detaljerad och mer oberoende position i återuppbyggnadsarbetet i Irak, också det ett viktigt krav från flera länder i rådet. För första gången nämns även FN:s vapeninspektörer i UNMOVIC i resolutionstexten. Men deras exakta roll vill USA-alliansen att rådet ska återkomma till. Blix slutar i juni En diplomat säger till Ekot att USA förmodligen dels vill att Hans Blix först ska sluta som inspektörernas chef, vilket sker i juni, men framför allt är inte alliansen beredd att släppa in UNMOVIC innan den har något att visa upp. Diplomater tror att USA:s resolution förmodligen redan nu har stöd av en majoritet i rådet. Men sent under tisdagskvällen fortsätter diskussionerna. Ytterligare kosmetiska förändringar kan bli aktuella. Bushregeringen vill nämligen ha ett enigt säkerhetsråd bakom sig. Med undantag möjligtvis för Syrien så bör det gå. De skarpaste motståndarna mot USA:s Irakpolitik hittills, Frankrike, Tyskland och Ryssland, väntas ge sitt stöd. Dels för att de fått visst gehör för sin kritik men framför allt måna om att reparera de skadade relationerna med Washington.
Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".