Stigande kurser för internetföretag

Fonder som satsar i internetföretag har hittills i år ökat kraftigt i värde. I USA är internetföretagen nu inne i en positiv trend och kurserna stiger. SEB:s internetfond, till exempel, har stigit med 25 procent i år
– Jag är inte förvånad över att internet har blivit en succé, det har jag trott på hela tiden. Kanske är jag lite förvånad över att aktien plötsligen har börjat gå så bra nu, säger Tor Udenäs, förvaltare på SEB. Trenden har vänt och nu går fyra av tio internetbolag på den amerikanska Nasdaqbörsen med vinst, säger Tor Udenäs. Internetfonderna har därför i år stigit kraftigt, men trots uppgången har den som för två år sedan satsade 100 kronor i en internet fond bara 20 kronor kvar – alltså ett tapp på 80 procent. Vad är det då som utmärker överlevarna och vinnarna i internetbranschen efter de senaste två årens konkursvåg. Jo, här finns handelsföretag, portaler och mjukvaruföretag med oftast en mycket penningstark och tålmodig ägare. Företag med en från början unik affärsidé som visade sig fungera i praktiken. – Ska man sälja något över internet måste det finnas en fördel med det, annars faller hela idén, säger Tor Udenäs. Trots ett ras på 80–90 procent och begynnande vinster, så är många av internetföretagen fortfarande skyhögt värderade – speciellt efter de senaste månadernas uppgång. Det är marknaden som när det vänder tenderar att åter en gång driva upp kurserna i en takt som inte står i relation till vinsterna. – De största och högst värderade internetaktierna värderas idag till ungefär 15 gånger omsättningen och det är väldigt högt. Ett verkstadsföretag kanske värderas till en halv till en gånger omsättningen. Hur bedömer du risken i en internetfond? – Risken måste man tänka på i en fond är när man har liten möjlighet att sprida risken och att aktien går åt samma håll. Nu har de gått uppåt åt samma hålla och kanske om det blir en korrigering kanske alla aktier gå ned. Det försöker vi åtgärda genom att köpa säljoptioner på underliggande index för vi är rädda för att det kanske kan komma en korrigering.
Kristian Åström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".