Rekordstort skadestånd för Worldcom

I USA har den skandalomsusade teleoperatören Worldcom, eller MCI som företaget numera kallar sig, gått med på att betala ett rekordstort bötesbelopp - efter den största redovisningskandalen i amerikansk företagshistoria.
En halv miljard dollar, alltså nästan fyra miljarder kronor, har Worldcom i en uppgörelse med den amerikanska finansinspektionen gått med på att betala i kompensation till investerare som blivit lurade i härvan. Worldcom har anklagats för att ha överdrivit vinster och gömt undan minusposter i redovisningar - det misstämde på elva miljarder dollar - och ledde till att företaget för knappt ett år sedan tvingades ansöka om konkursskydd. Men i den aktuella uppgörelsen vare sig förnekar eller erkänner företaget att det begått något brott. Bötesbeloppet är det största i finansinpekionens historia, men måste först godkännas av en federal domare här i New York. Han sköt sent igår kväll något överraskande upp beslutet eftersom han, som det uttrycktes, först ville se fler detaljer om bedrägeriet. Men flertalet bedömare som uttalade sig om fallet tror att bötesbeloppet efter en så lång och svår förhandling kommer att ligga fast, även om någon spekulerade i att domaren eventuellt skulle höja det något. En grupp före detta Worldcom-anställda protesterar också mot summan som de anser vara för låg. Telekomanalytiker tror att uppgörelsen gör att det problemtyngda företaget nu till sist kan börja se mer positivt på framtiden - förhoppningen är att det ska kunna lämna konkursskyddet kanske redan i september. Men många juridiska turer återstår - flera ledande chefer i Worldcom - inklusive grundaren Berni Ebbers och den före finanschefen Scott Sullivan - är antingen åtalade eller under utredning för eventuella brott i redovisningsskandalen.
Anders Ask New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".