OM köper Helsingforsbörsen

Stockholmsbörsens ägare OM har lagt ett bud på Helsingforsbörsen. Redan idag äger OM drygt 15 procent av Helsingforsbörsen. Köpet genomförs genom att OM betalar med aktier i det egna bolaget.
– Det sker helt enkelt därför att det här är ett bra tillfälle att öka effektiviteten på den nordiska värdepappersmarknaden och framförallt på aktiemarknaden genom att slå ihop verksamheten och kunna dela på ny teknologi och driften av den, säger Jakob Håkansson chef för investerarrelationer på OM. Spara pengar och bli större Samgåendet ska i ett första steg spara 180 miljoner kronor inom tre år. Men framför allt handlar det att stärka börserna i Helsingfors och Stockholm i konkurrensen med de tre stora börserna i Europa: Frankfurt, Euronex, som är ett samarbete mellan fyra länder och Londonbörsen. Ny teknik har gjort att nationsgränserna har suddats ut och handeln söker sig till de platser som kan erbjuda de bästa villkoren. Låga avgifter och stora volymer Bra villkor betyder låga avgifter och stora handelsvolymer, något som förväntas leda till ytterligare ökad aktiehandel. Företag och handlare dras till den börs där omsättningen i just deras aktie är störst. I och med sammanslagningen blir OM den sjunde största börsen i Europa och den största handelsplatsen för värdepapper i norra Europa. För småaktieägare innebär detta bättre villkor, säger Jakob Håkansson på OM. – Det blir bättre prissättning i aktierna. Det blir klarare regelverk. Det blir lättare för svenskar att handla finska aktier och lättare för finnar att handla svenska aktier, säger han.
Kristian Åström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".