”Utrota rebellerna!”

17 dödsoffer, minst 20 nedbrända skolor, rebeller som gömmer sig i bergen. Det är en del av facit efter det första dygnet av förnyade strider i den indonesiska Acehprovinsen. ”Det var med sorg i hjärtat jag beordrade det militära angreppet”, sa Indonesiens president på måndagen.
”Jaga dem, utrota rebellerna om de inte kapitulerar, döda dem! Slåss till sista blodsdroppen!” Med de orden manade på måndagen Indonesiens högste militära befälhavare sina trupper att en gång för alla göra slut på separatiströrelsen Gam i Aceh-provinsen. Styrkedemonstration av militären Det första dygnet sedan militärlagar infördes i Aceh innebar mer en styrkedemonstration av den indonesiska krigsmakten än direkta uppgörelser på slagfältet. Rebellstyrkor har tagit sin tillflykt till svårtillgängliga bergsområden. En talesman för rebellerna uppgav att 17 civila hade dödats under det första dygnet. Vittnen berättade att ett tjugotal skolor hade bränts ner i provinsen under måndagen. Gerillan påstods ha utfört dessa mordbränder för att i sin tur skjuta över skulden på militären. Presidenten kommenterade beslutet Indonesiens president kommenterade på tisdagen i Jakarta för första gången offentligt sitt beslut att inleda det väpnade angreppet mot separatisterna i Aceh. ”Det är med sorg i hjärtat som jag har gett denna order. Jag hoppas att vårt beslut väcker förståelse och stöd hos hela den indonesiska befolkningen också de som arbetar med mänskliga rättigheter”, sa presidenten. Militärlagarna har redan väckt kritik hos mänskliga rättighets-grupper såväl i Indonesien som i omvärlden. Militären som nu styr provinsen, kan med stöd av undantagslagarna kontrollera nyhetsflödet, införa brevcensur, stänga olika organisationers kontor och godtyckligt genomföra gripanden.
Lars Gunnar Erlandsson, Jakarta
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".