Kraftigt skärpta domar för Rohypnolsmuggling

I det första pilotmålet i hovrätten om olaglig hantering av läkemedlet Rohypnol, dömdes två litauiska män till två års fängelse, respektive två och ett halvt års fängelse och utvisning. I Tingsrätten dömdes männen till tio månader, respektive ett års fängelse. Åklagaren Ylva Johansson i Stockholm är nöjd med att Hovrätten bedömt det som grovt narkotikabrott och därmed skärpt straffet.
Männen togs av tullen när de smugglade in 9 000 Rohypnoltabletter, insydda i en väst. Flera så kallade pilotmål drivs i tingsrätter och hovrätter. Bakgrunden är de senaste årens kraftiga ökning av smuggling och missbruk av Rohypnol. Experter inom polis, tull, socialtjänst och missbruksvård vittnar om kopplingen mellan missbruk av Rohypnol och grova våldsbrott. Våldsmän använder Rohypnol I domen skriver Hovrätten att det får anses belagt att Rohypnol använd som så kallad strategisk drog av våldsbrottslingar, användaren blir okänslig och känslokall. Det är också klarlagt att våldsmän använt Rohypnol vid flera uppmärksammade grova våldsbrott. Hovrätten konstaterar att drogen är farligare än Högsta Domstolen ansåg i en vägledande dom 1998, då gränsen för grovt narkotikabrott sattes vid 20 000 Rohypnoltabletter. Krav på skärpt lag Flera åklagare, som driver pilotmål, vill att gränsen ska sänkas radikalt, till mellan 500 och 1 000 Rohypnoltabletter. – Det måste till en skärpning av lagen för att vi på ett effektivt sätt ska kunna bekämpa användning och missbruk av Rohypnol, säger åklagare Ylva Johansson. – Som hovrätten också pekar på har det varit ett stort antal uppmärksammade våldsbrott där förövaren varit påverkad av Rohypnol, men dessutom är det ju så att nästan varenda narkoman som grips också har Rohypnol på sig. Man ser att det blivit ett kraftigt ökat missbruk säger Ylva Johansson.
Sanna Klinghoffer, Ekot i Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".