Rysslands vapenexport slår rekord

Den ryska vapenexportindustrin slår nu nya rekord, ytterligare en muslimsk stat vänder sig till Ryssland när det gäller omfattande vapenköp. Den här gången är det Malaysia.
Den ryska vapenexporten uppgick till nära 40 miljarder kronor under förra året vilket var ett rekordår sedan Sovjetunionens upplösning. Export till Malaysia De kommande åren tycks Ryssland kunna slå nya exportrekord. På tisdagen träffades en principöverenskommelse mellan Malaysia och Ryssland om en försäljning av 18 ryska SU 30 stridsflygplan för drygt 6,3 miljarder svenska kronor. Den ryska vapenexporten dommineras av försäljningar till Kina och Indien, men alltfler muslimska länder vänder sig nu till Ryssland. Slutar handla med USA Malaysia har tidigare handlat av både Moskva och Washington men enligt källor i den Malaysiska huvudstaden Kuala Lumpur riskerar Washington att bli utan något nytt kontrakt när det gäller köp av amerikanska Hornet FA18 plan. Indonesien också intresserat Även Malaysias grannland Indonesien har börjat vända sina blickar mot Ryssland. Härom veckan köpte Indonesien fyra ryska stridsflygplan men den indonesiska militären har avslöjat att man vill köpa ytterligare 40 tal stridsflygplan från Ryssland inom de närmaste åren fyra åren. Inga argument har getts från Malaysias sida om varför man väljer ryska framför amerikanska attackplan, men flera ryska försvarsanalytiker har uttalat sig på sistone där de hävdar att den amerikanska politiken riktad mot den muslimska världen har gynnat de ryska vapenaffärerna med just muslimska stater.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".