”Irak hade inte massförstörelsevapen”

Det är inte sannolikt att Irak verkligen hade stora mängder massförstörelsevapen och chanserna att USA ska finna några verkar små. Det säger Britta Häggström på Försvarets forskningsinstitut, FOI, och som arbetat som vapeninspektör i Irak.
På tisdagsmorgonen sa folkpartiledaren Lars Leijonborg i P1 att det både fanns massförstörelsevapen och kompetensen att framställa dem i Irak, men Britta Häggström delar inte den övertygelsen. – Vi har gjort bedömningen att det förmodligen inte finns några stora mängder massförstörelsevapen i Irak för närvarande, säger Britta Häggström på FOI. Hur mycket kan Irak ha haft tror du? – Det är väldigt svårt att veta vad de haft, men det vi vet om massförestörelsevapnen som fanns 1991, var att det inte var några stora mängder och att det som fanns inte var så avancerat, säger Britta Häggström, om man undantar nervgasen Vx. Om man producerat något under och efter Gulfkriget , så var det inga mängder. Kan Saddam Hussein ha förstört vapnen innan och under kriget i vår? –Någon större aktivitet för att förstöra vapnen innan kriget borde ha upptäckts av den övervakning man hade, säger Häggström. Om det stämmer att de hade mycket vapen innan, vad kan ha hänt med vapnen? –Det finns en möjlighet och det är att de har transporterat med ut ur landet, säger Häggström. USA:s utrikesminister Colin Powell visade satelitbilder på transporter i FN. Verkar det sannolikt att det gick till så? –Det är inte alldeles enkelt att säga att det är enda förklaringen till de bilderna, säger Britta Häggström. Det kan också vara ett led i propagandan för att USA skulle få gå in i Irak. Vad hade hänt om USA inte gått in i Irak? – Då hade regimens struktur för att producera massförstörelsevapen funnits kvar och kunnats utvecklats och då hade det funnits en risk för att den här typen av vapen kunnat komma i Iraks händer igen, avslutar Häggström.
Alice Petrén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".