Schröder vill ha med sig vänsterflygeln

I Tyskland jobbar den socialdemokratiske förbundskanslern Gerhard Schröder just nu hårt på att få med sig vänsterflygeln inom partiet på sina reformförslag, reformer vars nödvändighet blev än tydligare efter internationella valutafondens varning att Tyskland kan komma att drabbas av deflation.
Det var en alldeles vanlig dag på jobbet för Gerhard Schröder igår, svarta rubriker och dystra prognoser, på måndagen handlade det om internationella valutafondens profetior, några dagar tidigare finansministerns rapport om miljardhål i budgeten för uteblivna skatteintäkter, och i går var ännu en dag då Schröder skulle träffa partiets styrelse för att söka stöd och än en gång fick han i inlindade ordalag antyda vad som komma skall om det inte blir en acceptans för reformerna de som går under namnet agenda 2010. Ja, då drar man undan förutsättningarna för regeringen att arbeta och då måste man också förstå konsekvenserna sa Schröder och alla tolkade detta som. Då avgår jag. Och sedan fick Schröder stöd av 33 av 40 styrelseledamöter, men många av de som röstar mot har stora grupper av sympatisörer bakom sig som tex Ursula Engelen-Kefer fackrepresentant i socialdemokraternas styrelse Det finns en rad gifttänder i agendan som vi inte kan acceptera och det handlar främst om försämrade villkor för arbetslösa och uppluckringar i anställningstrygghetslagarna, sa Ursula Engelen-Kefer. Facket och vänsterfalangen kräver istället bland annat högre skatt på arv och på aktievinster samt återinförande av förmögenhetsskatten och inget går Schröder i händerna just nu den allt starkare euron är bara problem för ett utpräglat exportorienterat land som Tyskland. Något måste göras, det är alla ense om men före den extrainsatta partidagen den första juni lär det inte bli fart på några reformer.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".