Dyster prognos för myggälskare

Sommarens myggprognos ser dyster ut, i alla fall för myggälskare. En som är oroad över myggtillgången är Ulf Lundberg från Gällivare. Han arbetar som mygguide vid det myggmuseum som ligger längs inlandsbanan, vid dom norrbottniska Sjaunjamyrarna.
– Ja den ser dyster ut. Lite mygg sen i fjol, få ägg som blev lagda. Väldigt dåligt med vatten, det är verkligt torrt i markerna. Myggägg ska ju utvecklas i vatten, det är ont om vatten så det ser verkligt dystert ut, säger Det är förmodligen inte många andra än våra insektsätande fåglar som håller med mygguiden Ulf Lundberg. De flesta har nog bara positiva minnen av fjolårets torra sommar som gjorde kvällarna i norra Sverige ovanligt myggfria. Men myggägg kan överleva flera år och de ägg som aldrig kläcktes i sommar ligger och väntar på de rätta förutsättningarna. – De måste komma ner i vatten och det måste vara hygglig temperatur på vattnet. De två villkoren måste uppfyllas. I år ser det lite dåligt ut, det är väl bäst för de som inte är så förtjust i mygg att passa på att semestra i Norrland i år. Är det någon som saknar mygg i sommar lämnar myggmuseet i Sjaunja myggaranti. – Om inte annat kommer de att få höra ljud av mygg som vi spelat in. Man kommer att få se uppstoppade praktexemplar. Nog kommer man att få se mygg och veta en hel del om dem.
Magnus Bergner, Ekot och Marita Mossberg vid Sveriges Radio Norrbotten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".