Ingen ändring av kritiserad sexdom

En 27-årig man från Lund dömdes på tisdagen till villkorlig dom och böter för sexuellt utnyttjande av en 11-årig flicka. Därmed fastställde hovrätten för Skåne och Blekinge, tingsrättens dom, som kritiserades hårt för att den var uppseendeväckande mild. Katarina Lindahl, generalsekreterare i RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, är mycket kritisk till hovrättens bedömning.
– Det är synd att hovrätten inte tagit den kritik som fanns mot den förra domen på allvar, säger Katarina Lindahl. Man väljer att bortse från det allmänna rättsmedvetandet. Katarina Lindahl tycker att dagens dom ännu en gång visar hur viktigt det är att skynda på införandet av en ny sexualbrottslag. Förslaget har legat på regeringens bord i ett år. Utnyttjande av barn våldtäkt Förra veckan sa justitieminister Thomas Bodstrröm att enligt den nya lagen ska sexuellt utnyttjande av barn alltid ses som våldtäkt. Om den hade gällt idag, hade det haft stor betydelse för den 11-åriga flickan i dagens dom. För som det är nu har rätten tolkat förhållandet mellan den 11-årige flickan och den 27-årige mannen. Tingsrätten bedömde mannens och flickans förhållande som ”tämligen förtroendefullt och ömsesidigt”. Därför slapp mannen fängelse. Vuxne bär fullt ansvar Det resonemanget har nu ändrats i hovrättens dom. Där står att det alltid är den vuxne som har det fulla ansvaret för vad som sker, även om det skulle verka som att barnet är med på det. Enligt hovrätten har den sexuella beröringen varit sådan att den är i gränszonen för vad som kan kallas sexuellt utnyttjande. Dessutom ska det ha hänt för länge sedan. Det resonemanget är absurt, tycker Katarina Lindahl på RFSU. – De brott som är gjorda gäller fram tills de är preskriberade och det trodde jag gällde även för sexuella övergrepp, säger Katarina Lindahl på RFSU. Jag kan inte förstå på vilket sätt tidsaspekten förändrar gärningen.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".