Strejk vid EU-kommissionen

Tusentals tjänstemän strejkar på tisdagen vid EU-kommissionen, och orsaken är att deras arbetsgivare vill försämra deras i mångas ögon förmånliga pensionsvillkor.
I EU-kommissionens entré har sedvanliga köer av lobbyister och byråkrater byts ut mot stor stillhet. För de flesta av kommissionens 30 000 tjänstemän strejkar på tisdagen. Nu har nog tjänstemännen inte helt lätt att övertyga medborgarna i de 15 medlemsländerna om att sluta upp bakom dem på barrikaderna. För medan många länder i Europa brottas med stora problem med att få pensionssystem att räcka till, så är inte EU tjänstemännen en alltför utsatt grupp. Det förslag som de rest sig, nästan som en man, emot är att pensionsåldern ska höjas från nuvarande 60 till 63 år. Dessutom har den ansvarige kommissionären Neil Kinnock föreslagit blygsamma neddragningar av hur mycket som ska sättas av till pensionerna, så att det tar längre tid för personal att komma upp i full pension. På förmiddagen var strejkvakter utplacerade, och det syntes ganska väl att alla byråkrater inte precis verkade vana vid hård, facklig verksamhet, vissa såg något vilsekomna ut när de försökte att övertyga kolleger att inte gå in till sina arbetsplatser. Nu har dock strejkvakterna plockats bort, här vid kommissionens huvudentré är det mest öde och tyst.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".