Frågetecken kring våldsdåd – gjorde klinik fel?

Beroendecentrum i Stockholm ska nu utreda om fel begicks när den man som misstänks för våldsdådet i Åkeshov på måndagen istället för att skjutsas till akuten skickades till en mottagning där det bara togs emot patienter som beställt tid. Det var polisen som skjutsade 32-åringen dit och kort efter avvek mannen och löpte amok med ett järnspett vilket ledde till att en människa dog och flera skadades.
Cirka en timme innan attacken kontaktade 32-åringen själv polisen. Han berättade att han mådde dåligt och blev då skjutsad till Brommamottagningen, en öppen mottagning för missbrukare som bara ligger ett par hundra meter från den plats där han senare gick bärsärkakgång. På Brommamottagningen fanns i går ingen tjänstgörande läkare. – Den här mottagningen är en enhet som har tidsbeställd verksamhet och igår fanns det ingen läkare på mottagningen. Vi har inte kunnat göra någon läkarbedömning, säger Stefan Borg, verksamhetschef för Beroendecentrum i Stockholm. Skjutsade polisen honom till fel ställe? – Det är lätt att konstatera i efterhand att det hade behövts en väldigt kvalificerad psykiatrisk bedömning utav den här personen. Men man kan inte automatiskt dra slutsatsen att polisen gjort en felaktig bedömning. Det får värderas sen när information kommer fram om vad som hänt, vilken information som funnits tillgänglig. Poliserna skjutsade 32-åringen till den öppna mottagningen eftersom mannen sa till poliserna att han bokat tid på Brommamottagningen, säger västerortspolisens presstalesman Sven-Åke Claesson. – Han var ju inte omhändertagen på något sätt. Vi hjälpte honom med transporten och då kan inte vi vara kvar där. Varken vi eller personalen kan hindra honom från att gå ifrån platsen. Varför kördes han inte till akuten? Det fanns ju ingen läkare på mottagningen. – Det är ju sådant vi fått reda på i efteråt. Vad säger du om det då? – Det kan ju inte jag svara på. Eftersom detta var en frivillig transport på begäran av den här mannen så hjälpte vi till med det. Många har naturligtvis undrat vad det var som orsakade de tragiska händelserna igår. Händelserna ska nu utredas. Människor har besökt brottsplatsen och lämnat blommor. Målaren Robban Altinger var en av dem som hamnade mitt i dramat igår och han kommer aldrig att glömma vad han såg. – Det var hemskt. Jag gick fram till den som såg mest skadad ut och satt bredvid henne.
Jonas Alsgren

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".