Ungas ferielön beror på vilken kommun de jobbar i

Den ersättning som ferijobbande ungdomar får beror på vilken kommun de jobbar för. Lägsta ersättningen är 21 kronor i timmen och högsta är 71 kronor. Det visar en genomgång som socialdemokratiska ungdomsförbundethar gjort. Ordföranden Mikael Damberg tycker att även unga borde få rimlig lön för det jobb de gör.
I sommar kommer tusentals ungdomar erbjudas feriejobb av sina kommuner och vissa får så lite i ersättning som 21 kronor i timmen. –Så får man inte göra, skandal verkligen, säger gymnasisten Charlotte Tham. Skulle du kunna tänka dig att jobba för 21 kronor i timmen? – Aldrig i livet, då strejkar jag hellre. – Det är inte bra, men det är alltid någonting om man inte har något annat jobb. Om någon ställer upp på det så får de ju göra det, säger Kristian Pettersson som också går på gymnasiet. Skulle du kunna tänka dig att göra det? – Nej, det tror jag inte. De här feriejobben som undersökningen gäller är inga jobb där man vikarierar för någon som är semesterledig. Det handlar om att erbjuda skolungdomar som inte fått nåt annat jobb några veckors sysselsättning. Fackförbundet Kommunal rekommenderar en lägsta ersättning på 41 och 50. Genomsnittligt betalar landets kommuner en dryg krona högre . 21 kronor i timmen I Dals–Ed kommun som betalar sämst, 21 kronor, skäms inte kommunalrådet Rune Forsdal för betalningen till ungdomarna. Han menar att det viktigaste är att kommunen har råd att erbjuda som vill sysselsättning. – Det här är inga sommarjobb, det är feriepraktik &#!50; en chans att komma ut i arbetslivet och få ta del utav det på ett bra sätt, säger han. Nu kan de ju nätt och jämt köpa en glass när de jobbat en timme? – Återigen, bättre detta än ingenting, säger Rune Forsdal. SSU kritiska Utan att känna till situationen i just Dals–Ed kommun så är SSU:s ordförande Mikael Damberg skeptisk till den här typen av resonemang. – Det är bara ungdomar man kan tala på det här sättet med – att det är bättre att fler får jobb och så får man sänkt ersättning. Kommunerna försöker säga att sommarjobbarna inte gör ett jobb, men de gör de flesta och ett ganska hårt jobb också. – Även om det är under handledning så gör man ändå ett arbete som man har rätt att få ersättning för tycker vi, säger Mikael Damberg.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".