Ingen risk för deflation i Sverige

Trots det dystra läget för världsekonomin med risk för fallande priser i bland annat Tyskland, vill finansminister Bosse Ringholm teckna en ljusare bild av svensk ekonomi. Det sa han vid ett tal i Tylösand på tisdagen. Han tror på en konjunkturuppgång till hösten.
– Det finns vissa tecken på ljusning just nu, men det finns också mörka skuggor och vi kommer att leva i ett relativt osäkert läge en tid framöver, säger Bosse Ringholm. Det går och rätt håll, men det är ingen snabb återhämtning. Finansminister Bosse Ringholm menar att Sverige kommer kunna dra nytta av att de offentliga finanserna visar ett litet överskott och att regeringen redan räknat med de försämringar i ekonomin som nu visar sig. Ingen defaltionsrisk i Sverige Det besvärliga ekonomiska läget för Tyskland, Sveriges största handelspartner, kommer inte leda till deflation, tror finansministern. Istället tror han på en vändning också för den tyska ekonomin. – Jag vet att den tyska regeringen har satt upp ett stort projekt för att vända utvecklingen och man har satt ett långsiktigt mål, säger Bosse Ringholm. Jag hoppas att det ska ge frukt också, eftersom det är bra för tyskarna, för Europa och i allra högsta grad för oss i Sverige. Inga fler besparingar Trots att arbetslösheten stiger i Sverige, inflationen faller och att konjunkturinstitutet nyligen skrev ner prognosen för tillväxttakten för i år med en halv procentenhet, till en procent, kommer det inte att påverka höstbudgeten. Det blir inga fler besparingar, säger Bosse Ringholm. – Nej, vi har en lista på inbromsningar på tio miljarder kronor för att undvika en krasch i utgiftssystemet, säger Ringholm. Jag räknar med att det är det som behövs nu och vi har inga andra planer.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".