Kongo-konflikt kan bli folkmord, enligt FN

Över 200 döda har hittats i staden Bunia i östra Kongo efter veckans strider mellan två etniska grupper. Tiotusentals är på flykt och FN-representanter i staden varnar för att sammandrabbningarna kan utvecklas till ett folkmord om inte en kraftfull internationell styrka skickas till platsen omgående.
Massakrerade, stympade kroppar i stark förruttning. En sönderslagen, plundrad stad, en stad så när tömd på folk. Bunia har varit relativt lugnt sen i söndags, efter att en vapenvila ingåtts mellan Hemas–folkets milis och Lendu–folkets milis och med regeringen i Kinshasa. 230 kroppar idag Hur många som dött sen striderna mellan de rivaliserande etniska grupperna blossade upp vet ingen. Idag hade 230 kroppar hittats. Många är redan begravda och många som dödats i omgivningarna runt staden har ännu inte hittats. Minst 20 000 människor har flytt till grannlandet Uganda, tusentals håller sig gömda i den täta bushen utanför staden. Handlar om guld Hemas och Lendu har en lång historia av fiendskap. De två folken konkurrerar om mark. Förr handlade det om jordbruks– och betesmark. Nu handlar det om guld. De senaste åren har konflikten skärpts och blivit blodigare, mest för att grupperna beväpnats av grannländerna. Konflikten mellan Hemas och Lendu har blivit ett krig i kriget, i det fem år långa Kongo-kriget. Striderna tog fart Uganda kontrollerade tills nyligen Ituri-provinsen där Bunia ligger. För knappt två veckor sen tog Uganda hem sina trupper, allt i enlighet med den fredsöverenskommelse som parterna i kriget undertecknat. När ugandierna lämnade Bunia tog striderna fart med full kraft. FN har en styrka om 700 man i Bunia-området, men de har inte resurser, inte heller mandat att stoppa striderna. Två av FN–observatörerna har hittats dödade, dödade på ett synnerligen grymt sätt. FN har vädjat om en insatsstyrka till Ituri-provinsen. Frankrike har sagt sig villig att ställa 1000 man till förfogande, men bara om andra nationer också bidrar med trupp.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".