Utlandsfödda fast i långvarigt bidragsberoende

Antalet personer som får socialbidrag i Sverige är i dag lägre än någonsin. Men kostnaderna för socialbidrag har inte minskat i samma utsträckning och stora grupper har blivit fastlåsta i ett bidragsberoende. De som främst har drabbats är personer som är födda utanför Sverige. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen.
– Vi har sett nu under 90–talet att det mer och mer handlar om att det blivit ett försörjningsstödssystem för personer som nyligen har invandrat i Sverige och som har varit kvar en längre tid, säger Karin Mossler, Socialstyrelsens chefsekonom. – Vi tycker att biståndssystemet borde återgå till att vara ett tillfälligt skyddsnät för människor i ekonomisk kris, och inte en permanent försörjning för grupper som inte har rätt till annan ersättning. Vad borde göras annorlunda – Vi tycker att när människor kommer till Sverige så ska man direkt få kontakt med arbetsmarknaden och stödsystemet som ges ska inte ges via det behovsprovade biståndssystemet som är tänkt som ett yttersta skyddsnät för människor med tillfälliga ekonomiska problem. Socialbidrag i mer än tre år Karin Mossler är mycket kritisk till att kommunerna inte anstränger sig mera för att hjälpa människor som nyligen kommit till Sverige in på arbetsmarknaden. Varannan flykting har socialbidrag i mer än tre år. Att det är så beror på att myndigheterna inte tar ett helhetsperspektiv för att lösa situationen för den enskilde individen, säger Karin Mossler. – Många av de här grupperna som långvarigt är i biståndssystemet behöver samverkan – mellan arbetsförmedling, försäkringskassa, hälso– sjukvård, socialtjänst, skola– och utbildningssystem. Samverkan är svårt, det blir lätt ett ”Svarte Petter”–system där alla bollar problemen mellan sig. Kostsamt för samhället Det kortsiktiga ekonomiska tänkandet från myndigheterna leder till att personer inte får det stöd och den omsorg som de behöver. Kostnaderna för samhället blir onödigt höga. Visserligen är den totala årliga kostnaden för socialbidrag – 8,7 miljarder kronor – den lägsta på tjugo år. Men när tiden med socialbidrag blivit kortare för svenska medborgare gäller det omvända för utländska medborgare. Utestängd från samhället Att bli fastlåst i socialbidrag innebär också att vara utestängd från stora delar av samhällets övriga trygghetssystem. – Ett nytt problem som vi har blivit uppmärksamma på är att ohälsa finns i biståndstagargruppen. 20–25 procent är sjuka men har inte kommit in i sjukersättningssystemen och står utanför rehabiliterings insatser. Det här är något vi tycker är viktigt att uppmärksamma, säger Karin Mossler.
Robert Sennerdal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".