Nanoteknik ska revolutionera industribranscher

Försvaret ska satsa 100 miljoner kronor på ett projekt om nanoteknik, enligt tidningen Ny Teknik. Nanoteknik handlar om att med mycket små byggstenar kan bygga upp material och komponenter med nya, unika egenskaper. Till exempel ska man kunna ta fram en färg som målas på kläder och gör en människa nästintill osynlig.
Nanoteknik är så litet att det mäts i nanometer, vilket är en miljarddels meter. Nu finns ett förslag, m kan bli verklighet snart, att försvaret ska satsa 100 miljoner kronor på ett projekt Det skriver tidningen Ny Teknik. – Ja, inom de här områden så ligger det civila väldigt långt fram och det handlar om att se hur man på olika sätt kan använda detta i militära tillämpningar istället, säger Kurt Svensson på Försvarets materielverk, FMV. Vad hoppas ni få ut av det här då? – Att få speciella material som vi inte har för närvarande, för att till exempel öka skyddet och minska konturer, som vi kan använda i censorer av olika slag för att åstadkomma effekter som vi idag inte kan åstadkomma. Nya, unika egenskaper Nanotekniken kan förändra, några säger rent av revolutionera, hela industribranscher. Den är en av de mest strategiska forskningsområdena i världen med stor industriell tillämpning. I alla fall är det vad man hoppas på. Forskningen är inriktad på materialteknik, mikroelektronik och biovetenskap. Forskarna försöker hitta lösningar på hur man med nanometerstora, en miljarddels meter stora, byggstenar och stukturer kan bygga upp material och komponenter med nya och unika egenskaper. Ultralätta material De framtida möjligheterna bedöms som otaliga. Nya hårda ytbeläggningar, ultralätta och starka material elektronikkomponenter som är 100 till 1000 gånger mindre än dagens. Solceller med mycket mer prestanda, mer effektiva läkemedelsbärare som kan hitta specifika celler, som alltså söker upp sjukdomsalstren och så vidare. Människor kan bli osynliga Det är lite James Bond över det, fast Bond kanske känns överspelad när man snart kan framställa målarfärg av skräddarsydda pigmentpartiklar som ger skydd i alla våglängder av ljus, vilket gör den målade ytan osynlig för ögat. – Det är riktigt, det finns också en ytbeläggning som gör att man kan ta bort eller minska signaturer utav både materiel eller människor som har uniformer på sig som är behandlade med detta. Man kan måla på en människokropp eller människokläder och få den människan att bli osynlig? – Ja, om inte osynlig så kan man i alla fall minska konturer utav till exempel radarstrålning, säger Kurt Svensson. Det liknar mer framtidsvisionen i Matrix, och det är inte för inte som mäktiga svenska företag som Saab Aerospace, Volvo Aero, Ericsson, och nästan alla tekniska högskolor i landet är med i projektet, liksom även utländska intressen.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".