Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landsting i kris ger höjda patientavgifter

Publicerat onsdag 21 maj 2003 kl 06.00
Nästan vart tredje landsting planerar att höja patientavgifterna. Det visar en rundringning som Ekot har gjort till nästan samtliga landsting i Sverige. Allra störst är höjningen i Skåne där avgifterna blir 50 procent dyrare den 1 juli.
Beslutet om att höja patientavgifterna i Skåne togs på tisdagen i Region Skånes hälso– och sjukvårdsstyrelse. Efter höjningen kommer det att kosta 150 kronor att besöka vårdcentralen och 300 kronor om man går till specialistläkare eller behöver söka akutvård. – Det är så att region Skåne brottas med stora ekonomiska problem. Vi har lån i miljardklassen som äter upp vårt ekonomiska utrymme, säger Ewa Pihl Krabbe, socialdemokratisk ledamot i hälso – och sjukvårdsnämnden, och i regionstyrelsen. – Det här är en del i den ekonomiska saneringen att vi måste tyvärr höja patientavgifterna, säger hon. Många landsting har problem Många landsting dras med ekonomiska problem. Som tidigare rapporterats kommer Stockholms läns landsting att höja flera patientavgifter i sommar. Ett vanligt läkarbesök kommer höjas med 20 kronor till 140 kronor. Att ta sitt barn till akuten eller till specialistläkare kommer också att kosta 140 kronor. Den tidigare planen på att det skulle bli gratis att gå till distriktssjuksköterska har slopats. I stället höjs avgiften med 10 kronor. Att gå till specialistläkare kommer att kosta 260 kronor. Läkarbesök för 150 kronor I början av juni tar landstingsfullmäktige i Gävleborg beslut om att höja ett 20–tal patientavgifter med 20 kronor. I Kronoberg kommer ett läkarbesök att kosta 150 kronor från 1 juli - 30 kronor mer än idag. Att gå till distriktssköterska är gratis nu, men kommer framöver att kosta 80 kronor. I västra Götaland planeras avgifter för att prova ut hjälpmedel, och enligt ekonomichefen i Västmanland lutar det åt avgiftshöjningar som ska börja gälla nästa år. Ingen besparing i längden Nils Gustavsson som är vice ordförande i PRO, pensionärernas riksorganisation, tycker att det är fel att landstingen kompenserar sina budgetunderskott med höjda avgifter. Många äldre och andra har begränsad ekonomi och höjda avgifter kan göra att de inte söker vård fast de behöver. – Man försöker dra på någonting eftersom man inte har tillräckligt med pengar. – Det här kan ju också medföra att i och med att jag låter bli att göra en undersökning på en åkomma jag har, så kan den åkomman förvärras betydligt och därigenom skapa ökade kostnader för landstinget i framtida skede, säger Nils Gustavsson. Högkostnadsskydd för svaga Ewa Pihl Krabbe i landstingsstyrelsen i Skåne säger att högkostnadsskyddet gör att svaga grupper inte drabbas så hårt av de höjda avgifterna. Nils Gustavsson håller inte med. – Den dagen jag kommer upp i högkostnadsskyddet är det jättebra men fram till den gränsen måste jag ha pengar i handen, säger han. – Fortfarande finns det många äldre människor som har begränsade inkomster, synnerligen begränsade. Handikappade som måste ha färdtjänst, man ska ha social hemtjänst och mycket annat. Det här är inte bara en enda del i ett förhållande utan det är en del i en mångfald som tär på ekonomin.
Gunilla Österlund,Sandra Foresti och Eva Stenström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".