USA höjer terrorberedskap

USA har höjt sin terrorberedskap till den nästa högsta nivån, orange. Förändringen kommer efter en vecka av terrordåd världen över och sammanfaller med att både USA, Storbritannien och Tyskland tillfälligt stänger sina ambassader i Saudiarabien av säkerhetsskäl.
– Den höjda terrorberedskapen bygger dels på självmordsattackerna i Saudiarabien och Marocko och dels på ny underrättelseinformation, säger Asa Hutchinson på USA:s säkerhetsdepartement. Elektroniskt tjatter Amerikanska säkerhetsmyndigheter har registrerat vad som på spionspråk kallas elektroniskt tjatter, det kan till exempel betyda avlyssnad telefon eller datatrafik där man tror sig kunna uttolka planer på terrordåd. Varningen är inte specificerad, den gäller Saudiarabien där USA stängt sin ambassad, men man befarar också att al-Qaida planerar en ny stor attack i USA. Enligt säkerhetskällor bygger de nya varningarna delvis på förhör med tre misstänkta al-Qaida medlemmar som gripits i Saudiarabien. Med i bilden finns också uttalanden, som det som kom från Saudiarabiens Washingtonambassadör, Prins Bandar al Sultan, som sa sig ha en intuitiv känsla av att något stort våldsdåd kommer att ske i Saudiarabien eller i USA. Fjärde gången beredskapen höjs Det har bara gått drygt två veckor sedan president Bush försäkrade att al-Qaida inte längre var något stort problem, al-Qaida är på flykt och hälften av terrornätverkets högsta ledare har antingen gripits eller dödats. Detta är fjärde gången terrorberedskapen höjs till den näst högsta nivån - orange. Senast det skedde var strax före Irakkriget då den amerikanska befolkningen uppmanades att köpa plastskynken och isoleringstejp för att kunna täta ett rum i hemmet i händelse av en gasattack, en uppmaning som möttes av hånfull och skräckblandad galghumor.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".