Allt mindre statligt ägande i OM

I tisdags köpte Stockholmsbörsens ägare, OM, finlänska Hex, som äger Helsingforsbörsen. Efter gårdagens affär sjunker svenska statens ägande i OM från nästan 10 procent till 7 procent. Det kan få betydelse om en utländsk storbörs lägger ett bud på OM och Stockholmsbörsen.
När svenska staten gick in i OM 1997 hette det att staten måste garantera att Stockholmsbörsen förblir i Stockholm - det var ett nationellt intresse att den finansiella marknaden utvecklades här. Sedan dess har aktiebörserna i Europa närmat sig varandra. I dag är det tre stora börser som dominerar - det är London, Frankfurt och Euronext som är ett samarbete mellan börserna i Paris, Lissabon, Amsterdam och Bryssel. Stockholmsbörsen väger lätt i en internationell jämförelse och i och med gårdagens affär med Helsingforsbörsen, minskar statens andel i OM till en nivå som gör att staten inte längre kan garantera att Stockholmsbörsen förblir i Stockholm. Under årens lopp har statens ägarnde i OM kritserats från borgerligt håll - främst för att det har varit en usel affär eftersom aktierna har rasat i värde. Men svaret har alltid varit från näringsminstern att ägandet är viktigt för att behålla kontrollen och stoppa uppköp. Nu gäller detta inte längre, men trots det är det inte aktuellt att ändra i statens ägande, säger Leif Pagrotsky.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".