Norges jordbruk läggs ner i rask takt

I Norge lägger allt fler bönder ned sin produktion. Ett av de viktigaste argumenten för att stå utanför EU är att landet skulle få massiva nedläggningar om man går med. Men nu är takten snabbare än i både Sverige och Finland. Landets bondeorganisation ser på utvecklingen med stor oro.
Det värsta är om vi bara får bondgårdar koncentrerade till storstadsområdena, säger Sigrid Hjörnegård den norska bondeorganisationens informationschef. Vill hålla landsbygden levande Jordbrukspolitiken i Norge går mycket ut på att hålla glesbygden levande. Det är ett av de länder i världen med högst statligt stöd till bondgårdarna. Men hela 3 000 gårdar om året läggs ned i landet nu. Takten har ökat de senaste åren och det går fortare än i både Sverige och Finland, visar siffror från ländernas myndigheter och bondeorganisationer som Sveriges Radio jämfört. De norska bönderna ger upp i takt med att tekniken måste effektiviseras. Dessutom drabbas jordbruken av den höga räntan och den starka norska kronan precis som andra norska företag. Mindre gårdar i Norge De norska gårdarna är betydligt mindre än de svenska. Strukturen liknar mer det finska lantbruket. I Finland hade man efter inträdet i EU många gårdar som slogs ut. Men sen har situationen stabiliserat sig i Finland. I Norge kommer nedläggningarna nu istället, säger Leif Forsell som är forskare i lantbruksekonomi. Global marknad Om Norge hade varit medlem i EU och haft ett liknande avtal som det Finland har, så hade skillnaden antagligen inte varit så stor jämfört med idag, säger han. Vi hade fått de snabba nedläggningarna från början istället, säger han. Vi ligger bara något år efter Finland i nedläggningar, säger han. Det visar sig nu att det inte spelar någon roll vilken jordbrukspolitik man för, säger forskaren. Det går inte att avskärma sig för det som händer i övrigt i omvärlden.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".