Risk för fiasko för EU-toppmötet

Nästa vecka reser statsminister Göran Persson och de nuvarande och blivande EU-ländernas ledare till det EU-ryska toppmötet i St Petersburg, ett toppmöte som dock riskerar att bli ett fiasko.
Fasaderna putsas i St Petersburg, nya vägar byggs och det har renoverats i flera år nu. Allt ska se snyggt ut i det även normalt sett oerhört vackra St Petersburg, som fyller 300 år nästa vecka. Det var meningen att det skulle bli ett guldkantat jubileum, som bland annat kommer att bevittnas av 44 presidenter, premiärministrar och statsministrar. Alla kommer George Bush kommer, Jaques Chirac kommer, Tony Blair, Gerhard Schröder, Göran Persson, liksom alla andra nuvarande och blivande ledare från EU-länderna. Det tycks inte bli den jubileumsföreställning, som den ryske presidenten Vladimir Putin kanske tänkt sig. För det EU-ryska toppmötet, som ska hållas nästa lördag ser just nu att riskera att bli ett fiasko. Oenighet i Tjetjenienfrågan EU vill få med Tjetjenienfrågan i den sedvanliga slutkommunikén, som är ett slags bevis om att parterna är eniga. Men det blir nog ingen slutkommuniké eftersom ryssarna vägrar ha med ordet Tjetjenien. EU vill att ryssarna ratificerar det så kallade Kyotot-avtalet för att minska utsläppen i världen. Ryssarna är motvilliga liksom USA. Ryssarna å sin sida kräver att få diskutera visumfrihet mellan EU-länderna och Ryssland, något som majoriteten av EU-länderna motsätter sig. Ersättning för EU-utvidgningen Slutligen kräver Ryssland någon slags kompensation för EU-utvidgningen österut, vilket påverkar den ryska ekonomin negativt, hävdar Moskva. EU vill inte diskutera saken. Just nu bär nästa veckas toppmöte en fiaskostämpel, om nu inte parterna i de kommande dagarnas slutförhandlingar inför toppmötet försöker rädda situationen. Annars blir det ingen slutkommuniké, utan bara en kort deklaration om vad parterna ar överens om. Det vill säga i frågor som redan är lösta sedan tidigare.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".