WHO antog konvention mot rökning

Världhälsoorganisationen WHO antog på onsdagen en internationell konvention mot rökning. Årligen dör fem miljoner människor av rökning och alla 192 medlemsländer ställer sig bakom bland annat åldersgräns, förbud mot tobaksreklam och rökfritt i offentliga lokaler.
– Det kommer att få väldigt stor betydelse för frågans status, eftersom man kan garantera att ett intenationellt samarbete kommer att äga rum runt den här frågan, säger Margareta Haglund, Folkhälsoinstitutet, som har deltagit i förhandlingarna om tobak i Världshälsoorganisationen. – Vi vet att rökningen är ett av de stora folkhälsohoten i världen och det dör årligen 4,9 miljoner människor av tobaksskador. Om inget görs kan man räkna med att 10 miljoner människor om året dör 2020. Andra instrument för att hejda tobakskonsumtionen är skatt på tobak, att hindra illegal smuggling och att upplysa om hälsorisker på förpackningarna. Betyder mest för u-länder En hel del av de här åtgärderna är redan genomförda i Europa och i USA, men inte i utvecklingsländerna. – De som det kommer att vara till mest glädje för är u-länderna, eftersom tobaksbolagen i väst försöker kompensera sin vikande försäljning i väst, med nya rökare i u-länderna, säger Margareta Haglund. Det kommer att frigöras medel så att man kan inleda folkhälsoarbetet även där. Långdragna förhandlingar Man har förhandlat i flera år för att få till stånd en överenskommelse, som kan hejda tobakskonsumtionen i världen, som ökar framför allt i utvecklingsländerna. För att den här konventionen ska träda i kraft måste den godkännas av 40 länder. – Det som händer nu är att länderna inbjuds att skriva under konventionen, och vilka som verkligen gör det vet vi inte, säger Margareta Haglund på Folkhälsouniversitetet.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".