De som inte lyckas får ett nytt jobb får vända sig till kommunen för ekonomisk hjälp. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Varselläget

Kommuner oroas över ökade kostnader

Samtidigt som varslen ökar oroas kommunerna över att kostnaderna för socialbidragen kan öka när allt fler blir utan arbete.

– Det finns en oro därute för en ökad arbetslöshet och kopplingen mellan arbetslöshet och ekonomiskt bistånd är stark. Man oroas också för hur a-kassan kommer att slå och de förändringar som sker i sjukförsäkringen, säger Leif Klingensjö, utredare på Sveriges Kommuner och Landsting.

Han har fått svara på många samtal och han säger att man på nationell nivå inte kan se några ökade kostnader vad gäller socialbidragen. Men oron finns där i en rad kommuner, säger han, främst de som redan drabbats av varsel.

Clas Olsson, som är chefsekonom på SKL, säger att kommunerna är bättre rustade inför den här lågkonjunkturen än vad man var i början av 2000-talet.

Nu är det många kommuner som har hyfsat stora marginaler i sin egen ekonomi, vilket är viktigt när sysselsättningen faller.

Men det finns ett antal kommuner som har för små marginaler för att klara sig undan besparingskrav framöver.

Clas Olsson poängterar att det ser väldigt olika ut i landet, en del har stora överskott, andra har underskott.

Några av landets kommuner som Oskarshamn och Helsingborg har placerat pengar i amerikanska obligationer och drabbats av finanskrisen i USA.

Men Clas Olsson hävdar att det i regel inte är de kommunerna som drabbats av finanskrisen som kommer att vara mest sårbara framöver.

– Det spelar egentligen ingen roll om du har ett eget näringsliv som går åt pepparn därför att då får du pengar via inkomstutjämningssystemet som parerar för det. Så problemet ser ungefär likadant ut egentligen i hela landet i en meningen att alla kan räkna med att få en sämre inkomstutveckling under de kommande åren, säger Clas Olsson.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista