Mellanöstern

Israeliska bosättare allt våldsammare

Bosättarvåldet på Västbanken oroar Israels militära och politiska ledare. Den senaste vågen av attacker mot palestinier, tillsammans med ett bombattentat mot en känd fredsprofessor, gör att israeliska politiker nu varnar för pogromer och för att Israels demokrati är hotad.

Tidigare var det bara ett dussintal bosättare som deltog i attacker mot palestinier. Idag kan de räknas i hundratal. Det säger den israeliske generalen Gadi Shamni till tidningen Haaretz idag.

Shamni är Israels högste befäl på Västbanken och han kallar situationen mycket allvarlig och beskyller bosättarledare för att uppmuntra våldet som inte enbart riktar sig mot palestinier utan även mot israeliska soldater.

Och att bosättarvåldet ökar dramatiskt visar färsk statistik från FN. Under första halvåret i år genomfördes nästan lika många attacker som under hela år 2007. Israels avgående premiärminister Ehud Olmert har jämfört bosättarvåldet med pogromer och säger att det är oacceptabelt att bosättare tar lagen i egna händer.

Den 13 september är ett exempel när en grupp bosättare stormade in, öppnade eld och skottskadade tre palestinier i byn Asira Al Qibliya efter att en palestinier därifrån knivhuggit och skadat en judisk pojke.

I fredags exploderade en bomb utanför den israeliske fredsprofessorn Zeev Sternhalls hem. 73-årige Sternhall skadades i benet. I hans bostadsområde hittade man affischer där en belöning på över en miljon shekel utlovas till den som dödar medlemmar av Peace Now, Israels fredsrörelse.

Det bor en halv miljon judiska bosättare på ockuperad mark på Västbanken och i Östra Jerusalem. Och det ökade bosättarvåldet ses som ett försök att avskräcka staten Israel från att evakuera bosättarna inför ett fredsavtal med palestinierna.

Vissa bedömare i Isarel jämför stämningen idag med det klimat som rådde 1995, innan Yitzhak Rabin mördades av högerextremisten Yigal Amir.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista