Gemensam satsning.

S och mp satsar på utbildning

Socialdemokraterna och miljöpartiet presenterade på torsdagen förslag om ökade satsningar på yrkesutbildning och högskola. Vänsterpartiet var inte tillfrågat om att delta i utspelet som innebär en satsning på tio miljarder.

– Det behövs breda utbildningsinsatser, på högskolan, kvalificerad yrkesutbildning, yrkesinriktad komvux. Där har vi haft en mycket stor samsyn, att det är det som är receptet att bekämpa arbetslösheten, säger miljöpartiets Mikaela Valtersson.

Enligt henne och socialdemokraternas Thomas Östros skulle det gemensamma förslaget innebära att antalet utbildningsplatser ökade med 20 000 nästa år jämfört med regeringens förslag, med 26 000 2010 och med 27 000 platser 2011.

Argumentet är att det behövs för att möta lågkonjunktur, för att ta emot stora årskullar och framtida utbildningsbehov.

Hur kostnaden på tio miljarder kronor ska betalas vill de lämna besked om nästa vecka när deras fullständiga budgetalternativ ska presenteras.

Mikaela Valtersson och Thomas Östros var uppenbart belåtna över att framträda tillsammans framför kameror och mikrofoner och påpekade i nästan varje svar, oavsett fråga, att vänsterpartiet inte var med för att de inte vill acceptera budgetnormer om överskott och utgiftstak.

– Vänsterpartiet är välkomna när de är klara med sin egen interna process kring synen av de ekonomiska verktygen. Ordning och reda är själva utgångspunkten, säger Thomas Östros.

Hur mycket press sätter detta på vänsterpartiet, för det är väl det som är avsikten?

– De får ha sin interna process i lugn och ro, jag tycker inte att de behöver skynda på den. För mig är det så att det inte går att bedriva ekonomisk politik tillsammans om man inte är överens om hur viktigt det är med ordning och reda och överskott över konjunkturcykeln, säger han.

Socialdemokraternas och miljöpartiets krav att vänsterpartiet måste gå med på budgetnormerna är bara bortförklaringar, enligt vänsterpartisten Rossana Dinamarca.

– Jag tycker faktiskt att det är skitsnack. Jag tycker att det är ett märkligt tillvägagångssätt från s och må arr agera på det här sättet eftersom vi delar samma syn på den här frågan, vilket de också är medvetna om. Det är bara att beklaga, säger hon.

Så det här förslaget är något som ni också skulle kunna skriva under på?

– Absolut, säger Rossana Dinamarca.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista