Georgien vill ha Sverige som skyddsmakt

Georgien vill att Sverige ska företräda landet i diplomatiska ärenden med Ryssland, att agera skyddsmakt. De diplomatiska relationerna bröts mellan Georgien och Ryssland i somras i samband med kriget. En förfrågan har nu skickats till svenska regeringen från Georgien.

– Sverige är ett mer eller mindre neutralt land, inte med i Nato men i EU, därför skulle det passa bra, säger Amiran Kavadze, Georgiens ambassadör i Sverige.

Han vill inte säga om fler länder tillfrågats. Önskemålet är att Sverige ska företräda Georgien gentemot Ryssland i olika diplomatiska frågor och att svenska ambassaden i Moskva ska hjälpa georgiska medborgare där.

Svenska regeringen vill inte alls kommentera diskussionerna.

Men socialdemokraternas talesman i utrikesfrågor Urban Ahlin säger att Sveriges förbindelser med Ryssland skulle kunna försämras om regeringen säger ja, eftersom Rysslands relationer med utrikesminister Carl Bildt redan är frostiga.

– Jag är lite orolig över att Carl Bildts uttalanden om Nazityskland har försvårat möjligheterna för Sverige att ha en bra relation till Ryssland. Och jag tror att om vi skulle tacka ja till Georgiens begäran att vara skyddsmakt i Moskva för den georgiska ambassaden så skulle det ses som ytterligare ett problem i våra relationer. Därför är jag ytterst tveksam till om Sverige ska acceptera att vara skyddsmakt åt Georgien, säger Urban Ahlin.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".