Brevinkasten blir kvar.

Inte obligatoriskt med postboxar i entrén

Uppdaterad 16:45
Kravet på att alla fastighetsägare ska installera postboxar senast 2011 tas nu bort. Regeringen har bestämt att det ska fortsätta att vara frivilligt att sätta upp postboxar. Kravet på boxar kom från Post- och telestyrelsen. I fastigheter utan boxar skulle man tvingas hämta sin post på ett gemensamt utlämningsställe. Kravet möttes av hård kritik och nu blir det inget boxtvång.

– Folk måste kunna få sin post utdelad med de regler som gäller. Finns det någon diskussion om arbetsmiljöproblem så har det sin särskilda lagstiftning och ska inte blandas ihop med postlagen, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Det har ju funnits ett hot om att man ska behöva hämta sin post någon annanstans, på ett särskilt utlämningsställe, om det inte finns postboxar i huset. Är det hotet undanröjt nu?

– Ja, det är ju därför regeringen har valt att fatta det här beslutet i dag eftersom det har varit en diskussion om de allmänna råden kontra postlagen. Folk måste kunna få sin post utdelad med de regler som gäller i dag. Finns det andra orsaker för att man måste förändra för brevbärarna så har vi en särskild lagstiftning för det och det ska inte blandas ihop med postlagen, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Från brevbärarhåll möts beskedet från regeringen med ilska och förvåning.

– Det känns som ett slag i ansiktet. Väldigt många av oss för arbetsskador så småningom i knän och ryggar för varje dag bär vi ut 100 kilo post och reklam och går upp och ner för trappor fem dagar i veckan, säger Carl-Johan Ulff är brevbärare i Jönköping.

Det är springet upp- och nerför trappor som brevbärarna hade hoppats slippa genom Post- och Telestyrelsens krav på att alla fastighetsägare skulle installerat gemensamma postboxar i entrén senast 2011. Alternativet skulle vara posthämtning på ett gemensamt utlämningsställe i närheten.

Men regeringen hävdar nu att det skulle innebära en försämring av servicen som strider mot de grundläggande reglerna för posten, och slår därför fast att postboxarna ska vara frivilliga.

Beslutet välkomnas av både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna som menar att ett krav bara hade varit att lägga över Postens och brevbärarnas problem på tredje part, med högre kostnader och sämre service som följd. Thomas Kruth som är distriktsansvarig på Fastighetsägarna tror att frivilligheten ändå kommer lösa många av problemen.

– I många fall har man redan gjort det men det blir utifrån den enskilda fastighetens behov och det blir mer fokus på kundens behov.

I nya hus införs redan nu postboxar på de flesta håll, men problemet är de äldre fastigheterna, och brevbäraren Carl-Johan Ulff han tror inte att frivilligheten kommer att räcka till där.

– Det här är en så pass viktig sak för vår arbetsmiljö att det måste lösas på ett eller annat sätt. Det finns pengar, lös det säger jag bara, lös det.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".