Bötesbelagt från 2 oktober.

Rökförbud i Indien ska rädda liv

Från och med i dag är det förbjudet att röka på offentlig plats i Indien. Landet har över 120 miljoner rökare, och de som hädanefter bryter mot förbudet riskerar böter på motsvarande 30 kronor.

Myndigheterna säger att förbudet kan rädda livet på en del av de över 900 000 indier som varje år dör av rökning. Flera av dem vår korrespondent träffade var positiva till förbudet.

– Det är bra med rökförbudet, säger flöjtförsäljaren Kumar, som står vid Connaught Place i centrala New Delhi. Många vet inte hur farligt det är att röka. I och med förbudet kommer de att få mer information.

Shopparna Abishek och Gopal är själva rökfria och glada över förbudet, här i ett av världens rökgladaste länder.

– Om det finns en strikt lag i Indien brukar folk respektera den, säger Abishek. De som bryter mot lagen kommer att straffas.

– Massorna stödjer förbudet, säger Abishek.

Några jag ser puffa här säger att de inte visste om det nya förbudet. Men rökaren Surinder Gupta säger att det slut med rökandet för hans del. Han vill inte riskera att bötfällas, och tycker att lagen är bra.

Flöjtförsäljaren Kumar röker själv tio cigaretter om dagen. Han säger att det återstår att se om den nya antiröklagen kommer att respekteras. Han är inte så säker.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista