Övervakningskamera

Många kritiska till kameraförbud på skolor

Datainspektionen vill att kameraövervakning inne på landets skolor stoppas. Enligt Datainspektionen bryter de flesta skolor mot lagen då de använder övervakningskameror på ett slentrianmässigt och kränkande sätt. Beslutet som blir vägledande för landets skolor välkomnas inte av alla. Många elever känner sig tryggare med kameror.

– Jag tycker att det är väldigt dumt att de har gjort på det här viset. Kameror är alltid bra att ha för att man känner sig beskyddad, säger Pamela Arcos Loredo, som går på en av de utpekade skolorna, Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium i Malmö

– Jag personligen tycker att det är väldigt dåligt och att skolan kan lägga pengarna på annat, säger Tarik Plakalo.

Känner du dig övervakad?

– När man tänker på det, ja.

Tarik Plakalo var ganska ensam om att inte tycka om skolans 27 övervakningskameror. Enligt Datainspektionen, som granskat sju slumpvis utvalda skolor, hanteras övervakningskamerorna inne på landets skolor på ett sådant att sätt att skolorna bryter mot personuppgiftslagen.

Beslutet förvånar Mats Nilsson, utbildningsdirektör i Malmö.

– Det här får stora konsekvenser eftersom vi har byggt upp en policy för en trygg och säker skola. Vi sitter på en skola med 27 000 kvadratmeter. Det är omöjligt för skolans personal att ha kontroll på alla ytor under dagen, säger han.

Sju gymnasieskolor i Malmö har kameraövervakning inomhus och samtliga övervakningssystem har nu släckts ner.

Flera skolor i landet har granskats och fått kritik och nu finns det en oro för vad som kommer hända på skolorna. För kamerorna gör nytta, säger Mats Nilsson.

– Vi kan se att stölder och vandalisering dagtid minskar kraftigt med kameraövervakning inomhus, säger han.

Datainspektionen hävdar att kameraövervakning i många fall installeras inomhus utan att man gjort en riktig analys av vad personuppgiftslagen tillåter.

På Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium i Malmö hade man tänkt installera ännu fler kameror, men de planerna har nu stoppats.

Rektorn Barbro Willners tycker inte om Datainspektionens beslut.

– Det var ett konstigt beslut för jag tror att eleverna känner sig väldigt trygga med kamerorna, säger hon.

Sebastian Friberg sitter i datasalen och störs inte av kamerorna på väggen.

– Det bättre än att inte ha dem i alla fall. Tänk om någon kommer in här. Om det inte fanns kameror skulle man ju inte se vem det var.

Vad tycker du om att de finns i korridorerna?

– Det är samma sak där om det blir bråk eller misshandel då ser man vem det är. Jag tycker att den här skolan är en trygg skola på grund av att det finns kameror överallt, säger Sebastian Friberg.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".