Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Regeringen förolämpar företagarna”

Publicerat onsdag 21 maj 2003 kl 16.39
Regeringen förolämpar företagarna, det anser Sören Gyll som är ordförande i arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv. Det är regeringens förslag att arbetsgivarna ska betala ytterligare en sjuklönevecka som relationerna har drastiskt försämrats, anser Sören Gyll.
– Bristen är att han inte genomför det vi pratar om och det verkar som han inte har förståelse för vad näringslivet jobbar med. Det är basen för att vi ska bygga tillväxt och då kan vi inte låta företagen och särskilt då småföretagen som nu känner sig fullständigt åsidosatta, säger Sören Gyll. Sören Gyll säger att hans relation till statsminister Göran Persson är god. Som företrädare träffas de regelbundet och för samtal om tillväxt och villkoren för Svenskt näringsliv. Vi tycks då vara överens, säger Sören Gyll men sedan kommer regeringen med förslag som om den inte har förstått någonting. Sjuklönevecka stötesten Framför allt syftar Sören Gyll på regeringens förslag i budgeten om att företagen ska betala en tredje sjuklönevecka. Något som Sören Gyll beskriver som en ödesfråga för svenskt företagande. – Det kan vi inte ta något annat än en förolämpande handling. Är det inte så att man inte lyssnar till normal samtalston då får vi väl höja rösten för att de ska förstå att det här är inte acceptabelt längre, säger Sören Gyll. ”Gyll överdriver” Men statsminister Göran Persson, tycker att Sören Gyll överdriver. Samtalen och samarbetet mellan regering och näringliv fungerar, liksom tidigare. – Han är intresseföreträdare och han ska se till så att Svenskt näringsliv, som är relativt ny, också hörs och syns. Då får man ta i lite extra för att höras, säger Göran Persson. Att det kärvar i relationerna nu inför EMU-omröstningen ser näringslivet som olyckligt. Tanken är att regeringen och Svenskt näringsliv tillsammans ska lotsa sverige in i EMU, fullt ut. – Den energi som går åt till att diskutera sjukfrånvaron, den energin borde vi lägga på att få alla att inse vikten av att vi får euron den 14 september, säger Sören Gyll.
Kristian Åström och Christoffer Morén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".