Vem ska stå för fiolerna i Dalarna?
Spelmansuppror

"Helst ska vi vara glada för en varm korv"

Det kan bli en midsommar utan folkmusik i Dalarna i sommar. 1 600 spelmän i Dalarnas spelmansförbund hotar med att strejka i midsommar om Folkmusikens hus i Rättvik läggs ned. Nu måste fler finansiärer in för att verksamheten ska kunna behållas och ett förslag från spelmansförbundet är att även andra Dalakommuner än dem runt Siljan kan vara med och betala.

Varje år reses midsommarstängerna i Dalarna till musik framförd av traktens spelmanslag. Men till sommaren kan det bli tyst.

Folkmusikens hus i Rättvik har funnits sedan 1997 och förutom att vara en knutpunkt för spelmanslagen så sprider man kunskap och information om folkmusik och folkdans och digitaliserar och arkiverar också musiken.

Verksamheten finasieras till största delen av Landstinget Dalarna och kommunerna runt Siljan. Nu fattas 400 000 kronor för att kunna driva verksamheten vidare. De pengarna borde kunna skjutas till av andra Dalakommuner, tycker spelmannen Lars Jobs.

– Så fort det kommer en delegation från något land i världen så är det vi som ska visas upp direkt. Då ska vi fram med fiolerna och gärna ha dräkterna på oss. Det är sinnebilden för Dalarna. Och helst ska det inte kosta någonting utan det ska bara finnas där.

– Helst ska vi spela gratis och vara glada om vi får en varm korv, säger Lars Jobs som är ordförande i Dalarnas Spelmansförbund. 

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

 Samarbete med SR Dalarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista