Riksbankschef Ingves

Riksbanken lånar ut 60 nya miljarder

Ännu en gång går nu Riksbanken in för att förse de svenska finansinstituten med pengar. Orsaken är att bristen på lån med längre löptider har blivit akut för banker och andra finansiella företag. Den här gången rör det sig om 60 miljarder kronor som tillförs marknaden – och det kan bli mer om krisen fortsätter.

– Det som nu har skett och sker i USA och på olika håll i Europa påverkar givetvis alla banker i hela världen och då påverkas också vårt banksystem, säger Riksbankens chef Stefan Ingves.

– Bankerna får svårare att låna på längre löptider och då är det viktigt att vi bidrar så att vi så gott det går för att normalisera förhållandena i Sverige.

De rörliga bostadsräntorna har gått upp kraftigt på senare tid. Vad har du att säga till de husägare eller bostadsrättsägare som är oroliga idag?

– Vi och Riksgäldskontoret vidtar de här åtgärderna för att bolånemarknaden i största allmänhet ska fungera bättre, eftersom det har blivit svårare än tidigare att omsätta bostadsobligationer.

– Sedan vad gäller det enskilda hushållet, så gäller alltid att man måste noga fundera igenom vilka risker man är villiga att ta. Man ska förstå vad det innebär att ge sig in på bolånemarknaden och låna pengar och man ska se till att ha god marginal, säger Stefan Ingves.

Hur sannolikt är det att det ni gör nu kan bidra till att pressa ner bolåneräntorna?

– Det här är ett bidrag. Sedan håller världens centralbanker på överallt med att se till att man återställer ordningen så att det blir som det var innan allt det här satte igång.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista