''Alliansen tar inte makten''

Norra alliansen har inga planer på att ta över makten i Afghanistan, trots inmarschen i Kabul. Det säger en högt uppsatt medlem av Norra Alliansen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Han säger att alliansen håller fast vid planerna på en fredsprocess under den afghanske exkungens ledning.
Men Afghanistans exilkung - Zahir Shah - är orolig för konsekvenserna och människors säkerhet efter att oppositionen gått in i Kabul. Kungen anser att Norra Alliansen har brutit den överenskommelse man hade om att vänta med att gå in i Kabul tills det fanns en politisk lösning på hur staden och landet ska styras i framtiden. Det säger en rådgivare till kungen till nyhetsbyrån Reuters. Zahir Shah har levt i exil i Rom sedan 1973. Han anses ha en nyckelroll i utformandet av den nya regeringen i Afghanistan, och enandet av olika etniska grupper.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".