Vindruvor kan bota järnbrist

Järnbrist hos människor orsakas oftast inte av för litet intag utan av att kroppen inte kan ta upp tillräckliga mängder. Det visar ny forskning i Göteborg
Forskare vid Chalmers i Göteborg har kommit fram till att järnupptaget i tunntarmen förbättras av vissa organiska syror, särskilt vinsyra som finns i vindruvor. Upptaget förbättras också om det tar längre tid för maten att passera magtarmkanalen. Ett sätt att sakta ned hastigheten är att se till att få i sig andra organiska syror genom exempelvis syrade grönsaker och surdegsjäst bröd. Däremot hämmar flera växtproteiner upptaget av järn i tunntarmen. Det gäller bland annat sojaprotein. Järnbrist kan orsaka trötthet och nedsatt immunförsvar hos vuxna och negativt påverka den normala mentala och fysiska utvecklingen hos barn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".