Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler kontroller avslöjar inte resefuskare

Publicerat onsdag 21 maj 2003 kl 16.58
Det är bara en liten del av alla reseräkningar i Stockholms läns landsting som kontrolleras av landstingets revisor. Det har Ekot berättat tidigare i dag. Fler kontroller skulle inte avslöja flera politiker som slösar med skattemedel, tror landstingsförbundets expert på revisionsfrågor, Karin Tengdelius.
– Det är inte säkert att det är revisionen som ska upptäcka mer, utan vad revisionen ska göra är att granska den interna kontrollen i nämnder och styrelser och vara skarp och duktig i det arbetet, säger Karin Tengdelius på landstingsförbundets revisionsenhet. Business class på flyget, lyxhotell, flotta middagar och golfrundor, det är exempl på hur politiker och tjänstemän i Stockholms läns landstings förvaltning och bolag slösat med skattepengarna. Det är inte genom landstingets revisorer som det avslöjats, utan genom medias granskning. Det förklarar Kenneth Strömberg, ordförande för landstingsrevisorerna i Stockholm, med att man inte har resurser att göra mer än stickprov. – Det finns ingenstans i en större verksamhet där man granskar alla verifikat, säger Kenneth Strömberg. Säkra tydliga regler Men att kontrollera fler fakturor skulle inte ge så mycket, menar Karin Tengdelius, som jobbar med revisionsfrågor åt landstingsförbundet. Istället ska revisorerna se till att det finns tydliga regler. – Man ska mycket goda och tydliga principer för vad som gäller vid till exempel resor, säger Karin Tengdelius. De ska tillämpas och de som är ansvariga i verksamheten ska göra den kontrollen. Att revisorer tittar på fakturor skulle inte ge så mycket? –Nej, nej, säger Tendelius. Men en som inte håller med om det resonemnaget är ekonomen Gösta Blomh, som för några år sedan var med och avslöjade Motalaskandalen. Han menar att det är just fler och hårdare kontroller som behövs från landstingets revisorer. – Erfarenhetsmässigt dyker det upp affär på affär och det fungerar inte, säger Gösta Blomh. Man måste ha en hårdare kontroll och det kan inte ta så mycket längre tid. I Mottala gick jag upp en eftermiddag och kontrollerade fakturorna och hittade rätt mycket. Då hade revisorerna redan kontrollerat och missat? – Ja, så var det, säger Gösta Blomh.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".